Ozon is een zeer sterk oxiderend gas en komt van nature voor in de aardse atmosfeer. Het is zeer effectief in het doden van bacteriën en virussen (ontsmetten), tevens is het in staat geur weg te nemen en te bleken (ontkleuren). In Europa is het reeds lang geleden ontdekt als waterzuiveringsmethode.
Door het sterk reactieve karakter kan Ozon niet opgeslagen of getransporteerd worden en dient derhalve op lokatie geproduceerd te worden.
Ozon is in staat de meeste organische en anorganische stoffen te oxideren. Uit het rooster van de 3- atomige vorm van zuurstof (O3) breekt bij reactie één zuurstof atoom weg, wat het sterke oxiderende effect veroorzaakt. Hierbij wordt de ozon weer omgezet in zuurstof (O2), zodat er geen schadelijke restproducten ontstaan.
Ozon reageert 3000 x sneller dan chloride als bactericide. Het chloride moet eerst door de celwand diffunderen, waarna het hypochloride in de cel zelf werkzaam wordt. Dit proces kan 30 tot 60 minuten in beslag nemen. Ozon daarentegen doodt bacteriën binnen enkele seconden door een proces dat bekend staat als cel lysine. Het vernietigt het cel membraan, waarbij de cel's cytoplasma in het water terecht komt.
Dit effect wordt nog versterkt door geringe concentraties chloor, welke altijd in (leiding)water aanwezig zijn. Soms kan een zeer geringe concentratie chloor extra gedoseerd worden om het oxidatie- effect nog verder te versterken.
Het ozon werkt tevens als een micro-flocculant, waardoor de coagulatie, bezinkbaarheid en filtreer baarheid toenemen en de algehele waterkwaliteit verbetert.